
Krótko duszone, jędrne warzywa w delikatnym sosie na sposób chiński
przepis z kuchni: chińskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
300 g pieczarek
300 g kapusty pekińskiej
2 cebulki
50 g orzechów (ziemnych niesolonych lub włoskich)
łyżka siekanego imbiru
5 kolb małych kukurydz
pół szklanki kiełków sojowych
1 łyzka ketchupu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyzki oleju
przyrządzanie:
Orzechy smażyć chwilę na rozgrzanym oleju. Dodać posiekaną drobno cebulkę i imbir oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki i poszatkowaną kapustę pekińską. Dusić przez 5 minut. Z bulionu, cukru, sosu sojowego, ketchupu, mąki ziemniacznej przygotować zalewę, którą – dokladnie wymieszaną – dodać do warzyw. Wrzucić kiełki i pokrojone na pół kukurydze i dusić razem przez 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













