Krótko duszone, jędrne warzywa w delikatnym sosie na sposób chiński
przepis z kuchni: chińskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
300 g pieczarek
300 g kapusty pekińskiej
2 cebulki
50 g orzechów (ziemnych niesolonych lub włoskich)
łyżka siekanego imbiru
5 kolb małych kukurydz
pół szklanki kiełków sojowych
1 łyzka ketchupu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyzki oleju
przyrządzanie:
Orzechy smażyć chwilę na rozgrzanym oleju. Dodać posiekaną drobno cebulkę i imbir oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki i poszatkowaną kapustę pekińską. Dusić przez 5 minut. Z bulionu, cukru, sosu sojowego, ketchupu, mąki ziemniacznej przygotować zalewę, którą – dokladnie wymieszaną – dodać do warzyw. Wrzucić kiełki i pokrojone na pół kukurydze i dusić razem przez 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.