Jedno z podstawowych, bezmięsnych dań kuchni tajskiej
przepis z kuchni: tajskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
2 marchewki
1 mała główka kalafiora
150 g fasoli szpragowej
2 łyżki oleju roślinnego
2 ząbki czosnku
6 młodych cebulek
1 łyżka pasty chilli
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego
4 łyżki masła orzechowego
6 łyżek mleka kokosowego
przyrządzanie:
Marchewki obrać, pokroić na skos w cienkie plasterki. Kalafior umyć, podzielić na różyczki i również pokroić w plasterki. Fasolkę obrać, odciąć końcówki, pokroić na 2 – 3 cm kawałki.
W woku rozgrzać olej i smażyć przez ok. 2 minuty pokrojoną drobno cebulkę i czosnek. Dodać pastę chilli, zamieszać i smażyć jeszcze chwilę. Dodać marchew i kalafior i nadal smażyć, często mieszając, przez 2 – 3 minuty. Wrzucić fasolę i nadal smażyć. Wlać sos sojowy, wino ryżowe, zamieszać. Masło orzechowe dokładnie połączyć z mlekiem kokosowym i wlać do woka. Warzywa dusić w sosie jeszcze przez 5 minut.