Warzywa trochę inaczej - po japońsku, smażone w tempurze!
składniki:
- 2 marchewki, pokrojone w paski
- 1 cukinia, obrana i pokrojona w plastry
- 1 brokuł, pokrojony w różyczki
- 1 łyżeczka - pasta wasabi
- 1 czerwona cebula, pokrojona w prążki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1/4 łyżeczki - przyprawa curry
- 150ml majonezu
- 250g - mąka tempura
- olej roślinny do głębokiego smażenia
przyrządzanie:
-
- 1. Na początku w średniej misce mieszamy 150 ml majonezu, 1 łyżeczkę pasty wasabi, 1/4 łyżeczki przyprawy curry oraz 1 zmiażdżony ząbek czosnku. Tak przygotowany dip odstawiamy do lodówki.
- 2. Następnie 250 gram mąki tempury mieszamy wraz ze szklanką (250ml) zimnej wody. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
- 3. W woku rozgrzewamy olej roślinny do głębokiego smażenia, po czym każdy kawałek z wcześniej przygotowanych warzyw zamaczamy w panierce z tempury. Następnie warzywa panierowane w tempurze smażymy partiami na mocno rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone warzywa wyciągamy na talerz i podajemy ze wcześniej przygotowanym dipem.