Cukinia oraz pieczarki to główne składniki tego egzotycznego w smaku dania
przepis z kuchni: indyjskiej
czas: 30 minnut
liczba porcji: 4
składniki:
2 średnie cukinie
2 cebule
200 g pieczarek
5 - cm kawałek świeżego imbiru
200 g fasolki szparagowej
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka garam masala
25 g płatków migdałowych
łyżka posiekanych liści mięty
liść laurowy
olej do smażenia
przyrządzanie:
W woku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, rozdrobniony korzeń imbiru, pieprz, liść laurowy oraz nieco soli. Smażyć ok. minutę. Zmniejszyć ogień, dodać kolendrę, kurkumę, garam masala i sól. Powoli dodawać pokrojone pieczarki, plasterki cukini, kawałki obranej fasolki szparagowej. Dusić na sporym ogniu bez przykrycia, delikatnie mieszając, aż wyparuje cały płyn. Jogurt wymieszać z odrobiną soli, dodać nieco warzywnego sosu, następnie wlać jogurtową mieszankę do woka. Gotować jeszcze 2 -3 minuty, mieszając kilka razy. Podawać z ryżem, posypane płatkami migdałowymi.