Oryginalne danie kuchni bałkańskiej z mieszanych warzyw zapiekanych w sosie z aromatycznych leśnych grzybów
przepis z kuchni: mołdawskiej
czas: 60 minut
liczba porcji: 4
składniki:
3 marchewki
1 brokuł
2 cebule
4 ziemniaki
500 g leśnych grzybów (świeżych, mrożonych lub dwie garście suszonych)
100 ml śmietany
200 g tartego żółtego sera
tłuszcz do smarowania naczyń
suszony majeranek i tymianek
sól, pieprz
przyrządzanie:
Warzywa umyć, obrać. Marchewki pokroić w grube plastry, ziemniaki w sporą kostkę, brokuł podzielić na różyczki. Do granka do niewielkiej ilości wrzątku wrzucić marchewkę i ziemniaki i gotować przez ok. 15 minut. Na pięć minut przed końcem gotowania dodać brokuły. Warzywa odsączyć.
W tym czasie oczyszczone i umyte grzyby pokroić na małe kawałki. Włożyć do rondla na nieco rozgrzany ole (ok. 1 łyżki). Podlać 2 łyżkami wody i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu, często mieszając przez ok. 15 minut. Dodać suszone zioła (tymianek, majeranek), sól i pieprz i dusić następpne kilka minut. Następnie zdjąć z ognia i trochę wystudzić, wlać wymieszaną z solą śmietanę.
Warzywa odcedzić, cebulę pokroić w ceniutkie talarki. Wrzucić do nasmarowanych tłuszczem czterech naczyń do zpiekania, w którym będą podawane. Zalać sosem i posypać startym serem. Zapiekać przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.