Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Warzywne casserole

Casserole to słowo pochodzące z języka francuskiego, które oznacza duże, głębokie naczynie, nadające się do użycia w piekarniku. Ten przepis to nic innego jak danie jednogarnkowe, które zrobicie w mgnieniu oka! Dziś wersja dla wegetarian. 

składniki:
 

  • 3 duże ziemniaki
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża papryka
  • kilka pieczarek
  • 200 g puszka ciecierzycy
  • puszka obranych pomidorów (lub jak ktoś woli słoik sosu pomidorowego)
  •  cukinia
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średnia czerwona cebula
  • kilka plastrów sera żółtego (jakiego kto lubi)
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie)
   

przyrządzanie:

  • Warzywa obrać i pokroić na cząstki. Na dno naczynia żaroodpornego wlać tochę oliwy i rozłożyć pokrojone warzywa, pieczarki i odsączoną ciecierzycę. Wszystko przyprawić.

     

  • Na wierzch wylać pomidory z puszki lub sos pomidorowy (może być też taki sos do spaghetti). Naczynię przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 60 min. w 170 stopniach.

     

  • Po godzinie casserole odkryć i piec jeszcze 20 min. bez przykrycia. Wyjąć casserole i rozłożyć na wierzch ser. Zapiekać jeszcze kolejne 10 min. Podawać gorące. SMACZNEGO!