Casserole to słowo pochodzące z języka francuskiego, które oznacza duże, głębokie naczynie, nadające się do użycia w piekarniku. Ten przepis to nic innego jak danie jednogarnkowe, które zrobicie w mgnieniu oka! Dziś wersja dla wegetarian.
składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 2 duże marchewki
- 1 duża papryka
- kilka pieczarek
- 200 g puszka ciecierzycy
- puszka obranych pomidorów (lub jak ktoś woli słoik sosu pomidorowego)
- cukinia
- 4 ząbki czosnku
- 1 średnia czerwona cebula
- kilka plastrów sera żółtego (jakiego kto lubi)
- oliwa z oliwek
- przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie)
przyrządzanie:
- Warzywa obrać i pokroić na cząstki. Na dno naczynia żaroodpornego wlać tochę oliwy i rozłożyć pokrojone warzywa, pieczarki i odsączoną ciecierzycę. Wszystko przyprawić.
- Na wierzch wylać pomidory z puszki lub sos pomidorowy (może być też taki sos do spaghetti). Naczynię przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 60 min. w 170 stopniach.
- Po godzinie casserole odkryć i piec jeszcze 20 min. bez przykrycia. Wyjąć casserole i rozłożyć na wierzch ser. Zapiekać jeszcze kolejne 10 min. Podawać gorące. SMACZNEGO!