Do serwowania zarówno jako danie główne, jak i barwny dodatek
czas: 35 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 cukinia
1 czerwona papryka
4 dymki
25 dag małych pieczarek
1 niewielki bakłażan
ew. kilka młodych gotowanych 5 minut ziemniaków
kilka łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka przyprawy do grilla
przyrządzanie:
Cukinię pokroić na centymetrowe plastry, cebulki na półcentymetrowe. Z pieczarek usunąć nóżki, paprykę pokroić w kwadraty, bakłażana w dużą kostkę. Czosnek zmiażdżyć, wymieszać z oliwą, przyprawą do grilla, solą i pieprzem i odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Warzywa nadziewać kolejno na drewniane patyczki do szaszłyków. Piec około 20 minut, przekręcając regularnie i skrapiając oliwą.