
Austriacka przystawka serwowana jako wstęp do uroczystego bożonarodzeniowego obiadu - wędzony pstrąg podawany na sałatce z jabłek z sosem z bitej śmietany i żurawin.
przepis z kuchni: austriackiej
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki: 
2 wędzone pstrągi
2 jabłka (najlepiej o czerwonej skórce)
sok z polowy cytryny
2 łyżki majonezu
1 szkanka bitej śmietany
2 łyżki przesmażonych żurawin
sól, pieprz
przyrządzanie:
Jabłka umyć, przepołowić i wyjąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki, które obficie skropić sokiem z cytryny. Ułożyć dekoracyjnie na półmisku. Pstrągi obrać ze skóry, usunąć ości i przekroić pionowo na cztery części. Ułożyć je na jabłkach. 
3 łyżki bitej śmietany wymieszać z 2 łyżkami majonezu i sosem ozdobić jabłka. Pozostałą bitą śmietanę wymieszać z żurawinami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ułożyć na kawałkach pstrąga. Podawać ze świeżym pieczywem oraz wytrawnym, białym winem.   
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













