Prosty w wykonaniu, doskonały w swoim smaku. Wegański sos do nachosów o smaku serowym.
składniki:
- 6 małych ziemniaków (ok. 360 g)
- 3 małe marchewki (ok. 140 g)
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek lub innego oleju (proponuję mniej aromatyczny olej niż oliwa z oliwek, np. ryżowy albo z pestek winogron)
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki drożdży nieaktywnych (płatków drożdżowych)
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule szalotki
- szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
- łyżeczka suszonych ziół (np. bazylia, oregano, zioła prowansalskie)
przyrządzanie:
ZOBACZ WYKONANIE >>>
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















