Prosty w wykonaniu, doskonały w swoim smaku. Wegański sos do nachosów o smaku serowym.
składniki:
- 6 małych ziemniaków (ok. 360 g)
- 3 małe marchewki (ok. 140 g)
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek lub innego oleju (proponuję mniej aromatyczny olej niż oliwa z oliwek, np. ryżowy albo z pestek winogron)
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki drożdży nieaktywnych (płatków drożdżowych)
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule szalotki
- szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
- łyżeczka suszonych ziół (np. bazylia, oregano, zioła prowansalskie)
przyrządzanie:
Cebule i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na łyżce oleju. Ziemniaki i marchewki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Zblendować wszystkie składniki na jednolity sos. Doprawić. Można podawać lekko podgrzany lub na zimno z nachosami, frytkami itp.