Buraczane burgery to zdrowa opcja nie tylko dla wegetarian i wegan. Zapraszamy po przepis!
składniki:
- 3 buraki starte na grubych oczkach tarki
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g kaszy jaglanej
- 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika
- 2 łyżki uprażonych pestek dyni
- 100 g mąki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- kawałeczek startego na tarce imbiru
- 1 łyżeczka kolendry suszonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sól
przyrządzanie:
- Kaszę ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
- Cebulę, czosnek, przyprawy zmiel w blenderze.
- Dodaj do startych buraków. Dodaj ostudzoną kaszę.
- Całość wymieszaj i dodaj resztę składników.
- piecz około 40 – 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.