Kto z nas nie lubi lodów? Ten pyszny deser jest jednym z naszych ulubionych sposobów na ochłodę i osłodę letnich dni. Co powiecie więc na przygotowanie domowych lodów o smaku bananowym?

składniki:
- 3 banany
- 50 ml ostudzonej kawy lub mleka roślinnego
- opcjonalnie do posypania : granola, kruszonka lub sos owocowy.
przyrządzanie:
- Banany obrać, pokroić na plasterki, rozłożyć na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia i włożyć do zamrażarki na minimum 3 godziny.
- Zmrożone banany włożyć do pojemnika blendera, dodać ostudzoną kawę lub mleko lub jogurt i zmiksować do uzyskania gładkiej masy, co chwilę należy zamieszać. Na początku banany będą twarde i trudne do zmiksowania, ale z czasem będą miękły i powstanie “plastyczna” masa.
- Nałożyć do miseczek i podawać, opcjonalnie z kruszonką, granolą, sosem owocowym.
- Posypać cynamonem