Pyszna i zdrowa alternatywa dla mięsnego pasztetu. Oto pasztet z zielonej soczewicy z dodatkiem prażonych pestek dyni.
składniki:
300g zielonej soczewicy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 duże jajko
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
5 marchewek
1 pęczek koperku
5 łyżek prażonych pestek dyni
sól
pieprz
przyrządzanie:
Soczewicę zalewamy wodą i tak zostawiamy na około godzinę.
Podsmażamy na patelni czosnek i cebulę (posiekane).
Przekładamy do garnka, dodajemy soczewicę, solimy.
Gotujemy 25 minut, po 10 minutach dodajemy pokrojone w plastry marchewki.
Po tym czasie soczewica powinna być miękka.
Miksujemy wszystko na purée, dodajemy jajko, oliwę, posiekany koperek, pieprz, sól, prażone pestki dyni.
Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.