Doskonałe pieczarki, bez dodatku mięsa. Pyszne, aromatyczne, delikatne. Idealne z winem.
składniki:
400 g pieczarek
1 łyżka oleju
3 cebule
1 łyżka masła
100 g sera żółtego
100 g orzechów pini
100 ml śmietany 18%
sól
pieprz
natka pietruszki
przyrządzanie:
Pieczarki obieramy i odcinamy nóżki (zostawiamy do farszu). Kapelusze lekko solimy i posypujemy pieprzem. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i smarujemy olejem. Pieczarki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok. 10 minut. Podpieczone pieczarki odwracamy żeby nadmiar wody wypłynął.
Nóżki pieczarek i cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. W misce rozgniatamy ser, dodajemy orzechy, śmietanę i podsmażone nóżki pieczarek. Dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym farszem napełniamy kapelusze grzybów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na ok. 15 minut. Przed podaniem dekorujemy rozmarynem.