Doskonałe pieczarki, bez dodatku mięsa. Pyszne, aromatyczne, delikatne. Idealne z winem.
składniki:
400 g pieczarek
1 łyżka oleju
3 cebule
1 łyżka masła
100 g sera żółtego
100 g orzechów pini
100 ml śmietany 18%
sól
pieprz
natka pietruszki
przyrządzanie:
Pieczarki obieramy i odcinamy nóżki (zostawiamy do farszu). Kapelusze lekko solimy i posypujemy pieprzem. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i smarujemy olejem. Pieczarki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok. 10 minut. Podpieczone pieczarki odwracamy żeby nadmiar wody wypłynął.
Nóżki pieczarek i cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. W misce rozgniatamy ser, dodajemy orzechy, śmietanę i podsmażone nóżki pieczarek. Dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym farszem napełniamy kapelusze grzybów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na ok. 15 minut. Przed podaniem dekorujemy rozmarynem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














