Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wegetariański pasztet z kaszy jaglanej, gryczanej i soczewicy

Wegetariański przepis na pasztet z kaszy jaglanej, gryczanej i zielonej soczewicy. Bardzo smaczny. Zachęcamy do wypróbowania!   

składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej pół szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka zielonej soczewicy 3 marchewki 2 cebule 4 łyżki oleju 1 kostka warzywna 2 liście laurowe kilka kuleczek ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 4 łyżki otrąb 5 łyżek ziaren słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki sezamu

przyrządzanie:

  • Obie kasze i soczewicę dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Przelewamy wrzątkiem.
  • Przekładamy do sporego garnka, zalewamy wodą do przykrycia składników.
  • Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i kostkę jeśli używamy.
  • Gotujemy do miękkości czyli około 25 minut. Odcedzamy, usuwamy liście laurowe i ziele angielskie.
  • Obieramy marchewkę i trzemy na drobnych oczkach tarki, cebulę drobno siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebule, dodajemy marchewkę, smażymy około 3 minut.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Formę wyścielamy papierem do pieczenia.
  • Obie kasze i soczewicę mielimy w robocie kuchennym na gładką masę. Dodajemy usmażoną marchewkę i cebulę oraz wszystkie pestki, nasiona, otręby, wszystkie przyprawy i jajka.
  • Dokładnie wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku.
  • Przekładamy do foremki, wygładzamy.
  • Pieczemy ok. 60 minut, do suchego patyczka. Zostawiamy w foremce do całkowitego ostudzenia.