Wegetariański przepis na pasztet z kaszy jaglanej, gryczanej i zielonej soczewicy. Bardzo smaczny. Zachęcamy do wypróbowania!
składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej
pół szklanki kaszy gryczanej
1 szklanka zielonej soczewicy
3 marchewki
2 cebule
4 łyżki oleju
1 kostka warzywna
2 liście laurowe
kilka kuleczek ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
2 jajka
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
4 łyżki otrąb
5 łyżek ziaren słonecznika
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki sezamu
przyrządzanie:
- Obie kasze i soczewicę dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Przelewamy wrzątkiem.
- Przekładamy do sporego garnka, zalewamy wodą do przykrycia składników.
- Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i kostkę jeśli używamy.
- Gotujemy do miękkości czyli około 25 minut. Odcedzamy, usuwamy liście laurowe i ziele angielskie.
- Obieramy marchewkę i trzemy na drobnych oczkach tarki, cebulę drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebule, dodajemy marchewkę, smażymy około 3 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Formę wyścielamy papierem do pieczenia.
- Obie kasze i soczewicę mielimy w robocie kuchennym na gładką masę. Dodajemy usmażoną marchewkę i cebulę oraz wszystkie pestki, nasiona, otręby, wszystkie przyprawy i jajka.
- Dokładnie wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku.
- Przekładamy do foremki, wygładzamy.
- Pieczemy ok. 60 minut, do suchego patyczka. Zostawiamy w foremce do całkowitego ostudzenia.