Wianuszki z pomarańczowym lukrem wymagają nieco pracy, ale są tak smakowite i ładne, że chyba musisz je wykonać!
składniki:
- sok i skórka z 1 małej pomarańczy
- sok pomarańczowy z kartonika
- 180 g mąki pszennej
- 100 g masła
- szczypta soli
- 4 jajka dosyć spore
- 1 l oleju rzepakowego
- 120 g cukru pudru
- około 30-40 ml soku pomarańczowego
- otarta skórka z 1/2 pomarańczy
przyrządzanie:
Z jednej małej pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Sok ze świeżej pomarańczy uzupełniamy sokiem z kartonika (tak abyśmy mieli 220 ml). Dodajemy masło, 1/2 ilości otartej skórki z pomarańczy i szczyptę soli zagotowujemy w większym rondlu. Następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszając twardą łopatką, parzymy przez mniej więcej 1 minutę. Ciasto wyjmujemy z rondla i wystudzamy.
Stopniowo dodajemy jajka, miksując ciasto mikserem.
Papier do pieczenia tniemy na kwadraty wielkości 10 x 10 cm. Na pojedyncze kawałki papieru do pieczenia szprycujemy (za pomocą rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką) wianuszki z ciasta.
Do garnka nalewamy oleju, tak aby sięgał do 4 cm jego wysokości, i podgrzewamy do temperatury około 160-170°C (tłuszcz nie może być ani za słabo, ani za mocno nagrzany, polecamy zrobić próbę – usmaż jeden wianuszek).
W gorącym oleju umieszczamy wyciśnięte za pomocą rękawa cukierniczego wianuszki wraz z papierem do pieczenia (po chwili papier sam się odklei, po czym usuwamy go). Wianuszki smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone wianuszki wyciągamy na papierowe ręczniki w celu odsączenia z tłuszczu.
LUKIER POMARAŃCZOWY
Wszystkie składniki razem łączymy. Jeszcze gorące wianuszki zamaczamy w lukrze i odstawiamy.