Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Wieczór po francusku

Kuchnia francuska uchodzi za najbardziej wykwintną na świecie. Temu poglądowi towarzyszy kolejny, a mianowicie, że wszystkie rodem z niej potrawy niezwykle trudno przyrządzić, gdyż wymagają długich przygotowań i dużego kulinarnego kunsztu. Tymczasem część popularnych nad Sekwaną i Loarą dań jest na tyle nieskomlikowanych, że z ich zrobieniem poradzi sobie niemale każdy, kto wykaże...dobre chęci i niewielką choć wiedzę o kuchennych zasadach.

Zanim przystąpimy do przyrządzania francuskich przysmaków, zabezpieczmy kilka butelek czerwonego wytrawnego wina, gdyż ono doskonale pasuje do większości proponowanych przez nas potraw.
Przed odkorkowaniem butelek z winem warto zadbać o zaostrzenie apetytu i zmysłu smaku za pomocą orzeźwiającego aperitifu MENTE FRAPPE.

Zaraz po jego spożyciu możemy zaserwować przystawki: FRANCUSKIE PALUSZKI to potrawa, która daje duże pole do popisu. Jedynym ograniczeniem, jeśli chodzi o składniki, które można do nich dodać jest wyobraźnia kucharza i zasady dobrego smaku, oczywiście. SMAŻONA CUKINIA Z ORZESZKAMI PINIOWYMI to danie, które po prostu nie może się nie udać. Francuska kolacja nie może oczywiście obejść się bez zdrowej i niskokalorycznej sałaty, którą proponujemy podać W SOSIE WINEGRET.

Bogactwo i zróżnicowanie kuchni francuskiej wyraża się również w obfitości zup. Z wielkiego bogactwa wybraliśmy dwie charakterystyczne, lecz zupełnie odmienne: KREMOWĄ ZUPĘ OGÓRKOWĄ Z AWOKADO oraz ZUPĘ CEBULOWĄ.

Głównymi atrakcjami wieczoru mogą być dwa francuskie klasyki: KISZ ZE SZPARAGAMI, wyszukane połączenie delikatnego ciasta, białych szparagów z owczym serem oraz TARTĘ ZE SZPINAKIEM, która zasmakuje nawet zagorzałym przeciwnikom pysznych zielonych liści.
Jako zwieńczenie wieczoru proponujemy zaś dwie tarty: intensywną CYTYRYNOWĄ z kremowym nadzieniem oraz GLAZUROWANĄ ZE ŚLIWKAMI moczonymi w brandy. Pysznym tartom towarzyszyć może kieliszek koktajlu przygotowanego ze słynnego likieru porzeczkowego Creme de Cassis nazywanego SPÓD SPODNI.