Przepis kulinarny na znakomitą przekąskę, wiejski pasztet z wieprzowiny, który jest idealny na kanapki lub jako dodatek na stole.
Składniki:
- 300 g wątroby wieprzowej
- 800 g schabu karkowego bez kości
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 jajka
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Schab i wątrobę opłukać, posiekać lub raz zemleć. Polać winem, posypać pieprzem, solą i gałką. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Masę mięsną wymieszać z cebulą, czosnkiem i natką, wbić jajka, dodać mąkę wymieszaną z mlekiem, wyrobić, przyprawić solą, pieprzem i gałką. Formę pasztetową wyłożyć słoniną pokrojoną na plasterki i ułożyć masę mięsną.
Formę z pasztetem wstawić do naczynia z wodą i piec 1,5 godziny w temperaturze 180 st.C. Pasztet ostudzić.