Wielkanoc to pełen stół zastawiony samymi dobrociami. Babki, babeczki, czekoladowe jajeczka, ciasteczka, mazurek - to łakocie, którymi zajadamy się do syta. Aby kilka dni przed Wielkanocą wprowadzić świąteczno-wiosenną atmosferę do swoich czterech kątów, przygotuj mocno cytrynową babkę wielkanocną. Jak ją zrobić? To wręcz banalne. I przyjemne!
składniki:
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jaja
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- skórka otarta z 2 cytryn
- 6 łyżek roztopionego i przestudzonego masła
przyrządzanie:
Piekarnik zagrzać do 175°C
Wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Całość przesiać. Dodać roztrzepane jaja i wymieszać mikserem, aż do gładkości. W osobnej misce połączyć ostudzone masło, śmietanę, sok i skórkę z cytryny. Wlać do masy z jajkami, wymieszać do połączenia się składników
Ciasto przelać do formy i piec około 40-50 minut.