Babka herbaciana to przepyszne, wilgotne ciasto, które świetnie sprawdzi się także jako baba wielkanocna. Jest łatwa do wykonania i wyśmienicie smakuje także na drugi i trzeci dzień od upieczenia.
składniki:
- pół szklanki herbaty Earl Grey (w tym przepisie użyto herbaty Five o'clock - Ceylon Earl Grey);
- 3 łyżki mleka;
- 4 jajka;
- 2 szklanki mąki;
- 3/4 szklanki cukru;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- 200 g masła;
- 1 cukier waniliowy.
przyrządzanie:
W jednej misce mieszamy ze sobą: mąkę, sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W drugiej ucieramy masło z cukrem, a potem ciągle mieszając dodajemy jajka. Do tak przygotowanej masy dosypujemy powoli sypkie składniki z pierwszej miski. Miksujemy. Ciągle mieszając, dolewamy schłodzoną herbatę i mleko. Tak przygotowane ciasto przelewamy do nasmarowanej formy z kominem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach bez termoobiegu. Schłodzoną babkę polewamy herbacianym lukrem i dowolnie dekorujemy.