Ciekawa propozycja przepisu na jaja faszerowane pastą serową pod zieloną pierzynką z wykorzystaniem sera dojrzewającego MSM Mońki. Jaja znakomicie pasują do wielkanocnej karty dań produktów nabiałowych. Do ich przygotowania będziemy potrzebowali: jaj, żółtego sera Gouda MSM Mońki, majonezu, kwaśnej śmietany, musztardy francuskiej, ogórka zielonego, pieprzu czarnego oraz rzeżuchy lub pietruszki.
Wielkanocna odsłona sera dojrzewającego według MSM MOŃKI
Wielkanoc to czas, w którym na naszych stołach niepodzielnie królują jaja. Na ciepło, na zimno, jako składnik wypieków i sałatek, lub w roli głównej – sposoby ich podawania są niezliczone. Nasza propozycja to jaja faszerowane serem, okraszone świeżą zieleniną.
Za nami wielkie świąteczne porządki, przyszła zatem pora, by zaplanować wielkanocne menu i sporządzić listę zakupów. Dobrze skomponowany jadłospis to, obok doborowego towarzystwa i pięknie udekorowanego stołu, klucz do udanego przyjęcia. Włączenie do tradycyjnej wielkanocnej karty dań produktów nabiałowych, takich, jak sery, to sposób na jej urozmaicenie z jednej – i wzbogacenie w cenne składniki z drugiej strony. Ser żółty to dawka cennego wapnia i białka, wzbogacona witaminami.
Jaja faszerowane pastą serową pod zieloną pierzynką
Składniki:
- 6 jaj
- 20 dag żółtego sera Gouda MSM MOŃKI
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- pieprz czarny
- ogórek zielony
- rzeżucha lub pietruszka
Sposób wykonania:
Ugotowane na twardo jaja obieramy i kroimy wzdłuż na połowę, po czym wyjmujemy z nich żółtka. Ser ścieramy na tarce na drobnym oczku, dodajemy majonez, śmietanę, musztardę, oraz wycięte wcześniej żółtka i doprawiamy pieprzem. Powstałą w ten sposób pastą faszerujemy wydrążone jaja. Całość posypujemy pokrojoną pietruszką lub rzeżuchą. Jaja udekorować możemy również finezyjnie ułożonymi plastrami zielonego ogórka.
Smacznego!
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i mieszanek tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku. Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej, jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001: 2008, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej/Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP. Więcej informacji: www.msm-monki.pl