Przepis na paschę wielkanocną, z duża ilością orzechów. Czy u Was w domu, kultywujecie tradycję spożywania tego ciasta?

składniki:
- 500 g dobrego i tłustego twarogu, dwa razy zmielonego
-5 żółtek
-100 ml 36% śmietanki
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- laska wanilii
- 15 orzeszków ziemnych
- 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 60 g rodzynek sułtańskich
- 80 g blanszowanych migdałów
przyrządzanie:
- Zmielony ser przesyp do większej miski. Dodaj cukier puder, szczyptę soli i ziarenka wanilii ze środka laski.
- Dodaj pokrojoną skórkę i dobrze wymieszaj.
- Dodaj żółtka, śmietankę.
- Migdały, orzeszki ziemne pokrój na mniejsze kawałki i zalej wrzątkiem razem z rodzynkami.
- Odsącz z wody, dodaj do paschy i wszystko dobrze wymieszaj.
- Podawaj w szklankach. Jeśli masz czas uformuj kulę, używając do tego gazy.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














