Wielkanoc to dla Polaków przede wszystkim święta rodzinne i okazja, by spędzić z najbliższymi trochę czasu przy wspólnym, bogato zastawionym stole. Aby urozmaicić świąteczne menu warto skorzystać z Wielkanocnych propozycji Pascala Brodnickiego. Jego autorski przepis na „Pstrąga w białym winie z grzybami i migdałami” doskonale sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu czy kolacji.
składniki:
- 4 ładne pstrągi (wypatroszone, oczyszczone z łusek, umyte i osuszone)
- 50 g Ramy Smaż jak szef kuchni – wariant klasyczny
- 250 g pieczarek pokrojonych w talarki
- sok z 1 cytryny
- 2 łagodne cebule pokrojone w piórka
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 250 ml bulionu drobiowego
- 1 gałązka tymianku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- kilka listków mięty
- 4 łyżki ostrej musztardy np. Dijon
- 1 łyżka mąk
przyrządzanie:
- Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Podsmaż cebulę, ale uważaj by jej nie przyrumienić. Dolej wino i bulion drobiowy. Dołóż gałązkę tymianku i przez 5 minut gotuj, by zredukować sos.
- Wypełnij wnętrze pstrągów pokrojonymi pieczarkami i niewielką ilością cebuli wyjętej z sosu.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Posmaruj ryby musztardą wymieszaną z mąką, która zamieni się po upieczeniu w skorupkę. Włóż pstrągi do naczynia do zapiekania i wstaw do piekarnika na 15 minut, by się zezłociły.
- Następnie skrop ryby sokiem z cytryny oraz wcześniej przygotowanym sosem i piecz przez kolejne 5 minut.
-
Podaj pstrągi na talerzu, polane sosem, posypane uprażonymi migdałami i udekorowane liśćmi mięty oraz posiekaną natką pietruszki.