Wieniec mocno orzechowy to przepyszna i sprawdzona metoda na osłodzenie sobie popołudniowej herbatki, porannej kawki.
składniki:
CIASTO:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
3/4 opakowania suszonych drożdży
2 łyżki stopionego masła
1 jajko
1 łyżka cukru
NADZIENIE:
1/2 kostki masła
10 dag mielonych orzechów
2 łyżki brązowego cukru
przyrządzanie:
- Mąkę zmieszaj z suszonymi drożdżami, i cukrem. Dodaj jajko, letnie mleko, wyrób z tego ciasto. Potem dodaj stopione masło i zagnieć. Odstaw w misce na 30 minut, przykryj ściereczką. Czas na nadzienie do wieńca, a zatem masło utrzyj z cukrem, cynamonem i zmielonymi orzechami.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na około 1 cm. Posmaruj je nadzieniem po całości i zwiń w roladę. Potem ostrym nożem przetnij roladę na 2 części. Długie kawałki zapleć ze sobą zwijając w “spiralkę”, a następnie sklej końce, formując okrągły wieniec. Posmaruj go z wierzchu masłem roztopionym, posyp cukrem. Piecz ok 40 min w temp. 200 stopni.