Ciekawy pomysł na słodko- kwaśmy półmisek z mięsem.

składniki:
- 1 kg wieprzowiny
- pieprz
- 3 łyżki oleju sezamowego
- sól
- 500 g marchwi
- 500 g selera naciowego
- 2 cebule
- ananas
- 60 ml bulionu
- 50 ml octu ryżowego
- łyżka cukru palmowego
- 4 łyżki słodkiego sosu chili
- 4 łyżki sosu sojowego
- maka ziemniaczana
przyrządzanie:
- Mięso pokroić w paski, doprawić. Podsmażyć w woku na rozgrzanym oleju, wyjąć.
- Marchew i cebulę pokroić w kostkę, seler w plastry. Usmażyć w woku na tłuszczu po mięsie.
- Ananas pokroić w kostkę, dodać do warzyw. Chwilę smażyć, wlać bulion, zagotować. Dodać ocet, cukier i sos sojowy, doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
- Zagęścić mąką wymieszaną z wodą, dodać mięso i podgrzać.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














