Ciekawy pomysł na słodko- kwaśmy półmisek z mięsem.
składniki:
- 1 kg wieprzowiny
- pieprz
- 3 łyżki oleju sezamowego
- sól
- 500 g marchwi
- 500 g selera naciowego
- 2 cebule
- ananas
- 60 ml bulionu
- 50 ml octu ryżowego
- łyżka cukru palmowego
- 4 łyżki słodkiego sosu chili
- 4 łyżki sosu sojowego
- maka ziemniaczana
przyrządzanie:
- Mięso pokroić w paski, doprawić. Podsmażyć w woku na rozgrzanym oleju, wyjąć.
- Marchew i cebulę pokroić w kostkę, seler w plastry. Usmażyć w woku na tłuszczu po mięsie.
- Ananas pokroić w kostkę, dodać do warzyw. Chwilę smażyć, wlać bulion, zagotować. Dodać ocet, cukier i sos sojowy, doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
- Zagęścić mąką wymieszaną z wodą, dodać mięso i podgrzać.