Tajska wersja popularnego w Azji dania
przepis z kuchni: tajskiej
czas: 40 minut
liczba porcji: 4
składniki:
400 g chudej wieprzowiny na gulasz
4 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
2 pomidory
115 g anansa
4 kawałki dymki
2 łyżki oleju
2 papryczki chilli
2 cm kawałek imbiru
3 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżka brązowego cukru
sól, pieprz
liście kolendry do przybrania
przyrządzanie:
Czosnek pokroić w cienkie plasterki, imbir drobo posiekać. Wrzucić do woka na rozgrzany olej i smażyć minutę. Dodać pokrojone w wąskie paski mięso i smażyć ciągle mieszając 5 minut. Następnie dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę, paski papryczek chilli, sos rybny, cukier i pieprz oraz sok z limonki. Smażyć do miękkości mięsa, ok. 5 minut. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę: paprykę, ananasa oraz obrane ze skórek, pokrojone na ósemki pomidory. Dusić pod przykryciem kolejne 5 minut. Przed podaniem udekorować kawałkami dymki i liśćmi kolendry. Podawać z ryżem basmati.