Jedno z najbardziej zaskakujących dań, które pojawiało się w XIX wieku na mazowieckich, co bardziej bogatych stołach wigilijnych, a zarazem dowód na to, jak urozmaiconą i podlegającą wielu wpływom mamy kuchnię.
przepis z kuchni: polskiej
czas: 2 godziny
liczba porcji: 6
składniki:
puszka ananasa
wiśnie z konfitury bądź z wiśniówki
2 szklanki białego, wytrawnego wina
pół szklanki cukru
otarta skórka z cytryny
sok z cytryny
4 łyżki żelatyny
przyrządzanie:
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Ananasa odsączamy (proszę nie wylewać soku), kroimy na małe kawałki.
Wino zagotowujemy z skórką i sokiem z cytryny, sokiem z ananasa oraz z cukrem. Po zagotowaniu dolewamy żelatynę, bardzo starannie mieszamy.
W salaterkach układamy kawałki ananasa, zalewamy miksturą, na wierzchu układając wiśnie. Odstawiamy do zastygnięcia.