Oto przykład na to, że nie tylko barszczyk, grzybowa i rybna pojawiały się na wigilijnych stołach. Ta zupa popularnością ciszy się w szczególności na Śląsku.
przepis z kuchni: polskiej
czas: 1,5 godziny + czas na moczenie grochu
liczba porcji: 6
składniki:
250 gram grochu
3 średniej wielkości ziemniaki
1 duża marchewka
mały seler (lub pół dużego)
2 łyżki masła
sól, pieprz, kminek
groszek ptysiowy
natka pietruszki
przyrządzanie:
Groch zalewamy ugotowaną, ale nie gorącą wodą i odstawiamy na noc (lub co najmniej 12 godzin). Po odmoczeniu wody nie wylewamy, ale gotujemy w niej groch.
Marchewkę i seler obieramy i kroimy w niewielkie kawałki, wrzucamy na patelnię i smażymy na maśle. Po chwili dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki. Warzywa raz na jakiś czas mieszamy, a po pięciu minutach przekładamy do garczka z grochem. Gotujemy przez około 40-55 minut na małym ogniu. Zupę doprawiamy (proszę nie zapominać o kminku, w końcu to zupa na grochu…), a następnie bardzo dokładnie miksujemy, by otrzymać jednorodny krem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z groszkiem ptysiowym.