
Jeśli poszukujecie alternatywy dla kompotu z suszu, sięgnijcie po… kompot z fig, obecny polskim stole świątecznym od stuleci.
przepis z kuchni: polskiej
czas: około 12 godzin
liczba porcji: 6
składniki:
250 gram suszonych fig
250 gram suszonych śliwek
cytryna
szklanka cukru
kawałek cynamonu
przyrządzanie:
W dwóch naczyniach zostawiamy na noc do moczenia osobno śliwki i figi. Następnego dnia gotujemy (cały czas osobno) dwa kompoty, dodając do nich cytrynę, cukier i cynamon. Po ugotowaniu płyny wymieszamy i przed podaniem obowiązkowo studzimy.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













