Wigilijny kompot z suszonych owoców to napój obowiązkowy. Tutaj podajemy przepis na jego wykonanie.

składniki:
100 g suszonych śliwek z pestką
100 g suszonych jabłek
1 suszona gruszka
100 g suszonych moreli
1 cytryna
6 goździków
½ szklanki cukru
przyrządzanie:
Zalać owoce dwoma litrami wod. Dodać skórkę z cytryny. Dołączyć cukier i goździki, gotować na najmniejszym ogniu przez pół godziny. Teraz odcedzić kompot z dodatków. Uzupełnić przegotowaną wodą lub cukrem, gdy kompotu będzie zbyt mało lub nie będzie dostatecznie słodki.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














