Błyskawiczne ciasto pomarańczowe, świetnie smakuje z herbatą. Proste w przygotowaniu, najlepsze w smaku.
składniki:
- 250 g masła
- 250 g cukru pudru
- 450 g mąki pszennej
- 4 duże jajka
- 1 średnia pomarańcza
- aromat pomarańczowy
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki orzechów włoskich rozdrobnionych
przyrządzanie:
- Pomarańcz myjemy i kroimy razem ze skórką na ćwiartki, a następnie rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę.
- Miękkie masło ucieramy dokładnie mikserem z cukrem pudrem do czasu aż stanie się puszyste i lekkie.
- Ciągle miksując do masy dodajemy po 1 jajku. Średnio miksujemy około 1,5 minuty na każde jajko.
- Pod koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, zmiksowaną pomarańczę i orzechy. Mieszamy dokładnie.
- Formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem, wysypujemy bułka tartą. Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy do suchego patyczka, średnio wychodzi to około 50 minut.