Pyszne kanapeczki z zieloną wiosenną pastą! Idealne na śniadanie, kolacje czy przekąskę!
składniki:
3 dojrzałe awokado
20 dag startego parmezanu
½ puszki groszku zielonego
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
10 listków bazylii
kilka listków mięty
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny
6 jaj przepiórczych
opakowanie chleba kanapkowo-tostowego (np. Dan Cake)
przyrządzanie:
Groszek odsączmy z zalewy. Dodajemy do miski, a wraz z nim wydrążone awokado, starty parmezan oraz listki mięty i bazylii. Całość blendujemy. Na końcu dodajemy jogurt i mieszając doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Pastę odkładamy na chwilę do lodówki, aby smaki się przeszły. W dalszej kolejności smażymy jaja przepiórcze. Rozgrzewamy patelni i rozpuszczamy na niej masło. Lekko redukujemy stopień nagrzania i wbijamy jajka. Smażymy je do momentu, aż białko się zetnie, a brzegi zrumienią. Gotowe – zdejmujemy łopatką z patelni, tak by nie uszkodzić żółtek. Z chleba kanapkowo tostowego Dan Cake wycinamy „serca”. Na każdej kromeczce rozsmarowujemy zieloną pastę, a na wierzchu układamy sadzone jajko.
Smacznego!