Lekki i wiosenny - z przewagą koloru zielonego. Makaron z łososiem i szpinakiem. Propozycja nie tylko na obiad ale i na kolację we dwoje.

czas: 20 minut
liczba porcji: 4 porcje
składniki:
- pół opakowania makaronu pełnoziarnistego
- 1 mała cukinia
- 250-300 g świeżego szpinaku
- 200 g surowego łososia
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- oliwa z oliwek
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz
- garść świeżej bazylii
przyrządzanie:
- Przypraw łososia solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
- Makaron ugotuj al dente.
- Cukinię umyj i pokrój w kostkę, rozgnieć czosnek i drobno posiekaj. Następnie wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą.
- Dorzuć umyty szpinak i łososia, podsmażaj przez chwilę wszystko razem, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj makaron,jogurt i wszystko dokładnie wymieszaj, podgrzewaj przez 2-3 minuty.
- Smacznego!
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













