Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Wiosenny makaron z łososiem i cukinią

Lekki i wiosenny - z przewagą koloru zielonego. Makaron z łososiem i szpinakiem.  Propozycja nie tylko na obiad ale i na kolację we dwoje. IMG_1156

czas: 20 minut

liczba porcji: 4 porcje

składniki:

  • pół opakowania makaronu pełnoziarnistego
  • 1 mała cukinia
  • 250-300 g świeżego szpinaku
  • 200 g surowego łososia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • oliwa z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz
  • garść świeżej bazylii

przyrządzanie:

  • Przypraw łososia solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  • Makaron ugotuj al dente.
  • Cukinię umyj i pokrój w kostkę, rozgnieć czosnek i drobno posiekaj. Następnie wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą.
  • Dorzuć umyty szpinak i łososia, podsmażaj przez chwilę wszystko razem, mieszając od czasu do czasu.
  • Dodaj makaron,jogurt i wszystko dokładnie wymieszaj, podgrzewaj przez 2-3 minuty.
  • Smacznego!

 ZOBACZ TEŻ: Makaron z indykiem i z rodzynkami