Piemont i Turyn
Piemont powinien kojarzyć się z serami, truflami i… ryżem. Historia uprawy tego zboża w Piemoncie sięga kilku wieków wstecz, ale na szeroką skalę rozwinęła się dopiero w XIX wieku. To właśnie z piemonckiego ryżu przygotowuje się tradycyjne risotto.
Będąc w Turynie, trzeba koniecznie spróbować serów castelmagno i gorgonzola, a w okolicznych lasach poszukać trufli (także najbardziej pożądanych na świecie trufli białych). Na uwagę zasługują również piemonckie piekarnie i cukiernie, w których spróbować można chrupiących grissini, biszkopcików savoiardi i wyjątkowej pitnej czekolady.
Miłośnicy mocniejszych trunków powinni pamiętać, że to właśnie w Turynie narodził się zwyczaj aperitivo – podawania ziołowego wermutu przed posiłkiem, by pobudzić apetyt. Z Piemontu pochodzą słynne nazwy: martini, cinzano, campari.
Emilia-Romania i Bolonia
Stolicą tego regionu jest Bolonia, nazywana przed laty „grassa“, co znaczy „gruba/tłusta”. Emilia-Romania specjalizuje się w cieście – również słodkim, ale przede wszystkim makaronowym. Z tego regionu pochodzą makarony z różnymi nadzieniami, w różnym rozmiarze i kształcie (prawdopodobnie wszystkie, o które w pierwszym momencie przychodzą na myśl: tortellini, tagliatelle, spaghetti, ravioli, gnocchetti, penne, lasagne itd.). Wyrabianie makaronu uchodzi tam za sztukę, podobnie jak dobieranie i przygotowywanie do niego sosów i dodatków.
Popularność makaronu sprawia, że niewiele mówi się o innych produktach Emilii-Romanii, a przecież powstają tam słynne oliwy, ocet i wina. Lubisz mięsa? Z tego regionu pochodzi również szynka parmeńska i… mortadela.
Na kolejnej stronie dowiedz się więcej!