Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Piemont i Turyn

Piemont powinien kojarzyć się z serami, truflami i… ryżem. Historia uprawy tego zboża w Piemoncie sięga kilku wieków wstecz, ale na szeroką skalę rozwinęła się dopiero w XIX wieku. To właśnie z piemonckiego ryżu przygotowuje się tradycyjne risotto.

Będąc w Turynie, trzeba koniecznie spróbować serów castelmagno i gorgonzola, a w okolicznych lasach poszukać trufli (także najbardziej pożądanych na świecie trufli białych). Na uwagę zasługują również piemonckie piekarnie i cukiernie, w których spróbować można chrupiących grissini, biszkopcików savoiardi i wyjątkowej pitnej czekolady.

Miłośnicy mocniejszych trunków powinni pamiętać, że to właśnie w Turynie narodził się zwyczaj aperitivo – podawania ziołowego wermutu przed posiłkiem, by pobudzić apetyt. Z Piemontu pochodzą słynne nazwy: martini, cinzano, campari.

 

aperitif-407102_1280

 

Emilia-Romania i Bolonia

Stolicą tego regionu jest Bolonia, nazywana przed laty „grassa“, co znaczy „gruba/tłusta”. Emilia-Romania specjalizuje się w cieście – również słodkim, ale przede wszystkim makaronowym. Z tego regionu pochodzą makarony z różnymi nadzieniami, w różnym rozmiarze i kształcie (prawdopodobnie wszystkie, o które w pierwszym momencie przychodzą na myśl: tortellini, tagliatelle, spaghetti, ravioli, gnocchetti, penne, lasagne itd.). Wyrabianie makaronu uchodzi tam za sztukę, podobnie jak dobieranie i przygotowywanie do niego sosów i dodatków.

Popularność makaronu sprawia, że niewiele mówi się o innych produktach Emilii-Romanii, a przecież powstają tam słynne oliwy, ocet i wina. Lubisz mięsa? Z tego regionu pochodzi również szynka parmeńska i… mortadela.

 

pasta-329521_1280

 

Na kolejnej stronie dowiedz się więcej!