Ziemniaczana zupa z serem to propozycja dla miłośników kuchni włoskiej. Włosi uwielbiają zajadać tym daniem, podając zupę z grubym makaronem, albo mięsnymi klopsikami.
składniki:
- por - 1 szt
- cebula- 1 szt
- marchew - 2 szt
- średnie ziemniaki - 7 szt
- serek topiony - 200 g, najlepiej o smaku gouda
- kurkuma - 1 łyżeczka
- sól, pieprz
- olej
- dowolna zielenina do dekoracji
przyrządzanie:
- Wszystkie warzywa dokładnie umyć, obrać, pokroić w kostkę, a cebulę i pora w plasterki.
- Rozgrzej w większym garnku 3 łyżki masła lub oliwy.
- Zeszklij na tłuszczu pora i cebulę, a po chwili dodaj ziemniaki, marchewkę.
- Chwilę podsmażaj, przemieszaj.
- Zalej około 3 litrami wody i gotuj do miękkości.
- W gorącej zupie rozpuść serek topiony, dodaj kurkumę, dopraw do smaku. Na sam koniec udekoruj zieleniną.
- Podawaj z klopsikami mięsnymi lub makaronem.