Typowo włoskie gnocchi z serem parmezan i oliwkami. Pyszny i szybki pomysł na obiad.

składniki:
30 dag ziemniaków
10 dag zwykłej mąki
jajko
sól i pieprz
masło
czosnek
oliwki
parmezan
przyrządzanie:
Ziemniaki gotujemy i miksujemy na pure.
Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto.
Dodajemy pół roztrzepanego jajka.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Wyrabiamy masę. Dzielimy na 4 porcje.
Formujemy wałek o średnicy centymetra.
Kroimy na dwu i pół centymetrowe kawałki.
Kluski wrzucamy na gotującą wodę. Opadną na dno, a po kilku minutach gotowania – wypłyną na wierzch. Podajemy polane masłem, w którym udusiliśmy rozgnieciony ząbek czosnku i posypane parmezanem.