Pyszne włoskie grzanki - chrupiące, z ciągnącą się mozzarellą i wyrazistymi oliwkami. Idealne na imprezę, na przekąskę, kolację czy śniadanie. Proste i smakowite!
składniki:
- chleb wiejski: 8 kromek
- pomidorki koktajlowe: 20 szt.
- mozzarella: 1 szt.
- bazylia: 1 gałązka
- tymianek: 1 łyżeczka
- ocet balsamico Acentino : 1 łyżka
- czosnek: 2 ząbki
- czarne oliwki: 6 szt.
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
przyrządzanie:
Pomidorki kroimy w ósemki, mozzarellę w kostkę.
Czosnek drobno siekamy. Oliwki kroimy na plasterki.
Wszystkie składniki mieszamy w miseczce z oliwą, solą, pieprzem, octem, ziołami i nakładamy na kromki chleba. Posypujemy pokrojonymi w plasterki oliwkami.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem