Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

WŁOSKIE KOPYTKA ZIEMNIACZANE Z POMIDORAMI

Po raz kolejny wyruszamy w kulinarną podróż po krajach śródziemnomorskich. Tym razem zatrzymujemy się we Włoszech i kradniemy przepis na pyszne gnocchi, czyli ziemniaczane kopytka. Przepis szefa kuchni Marco Ghia!

kopytka ziemniaczane z pomidorami

składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 ubite jajka
  • 150 gr zwykłej mąki, plus szczypta do posypania
  • 500 gr gorącego sosu pomidorowego
  • parmezan i oregano do posypania przed podaniem

przyrządzanie:

Włożyć ziemniaki do garnka z zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut, aż będą miękkie. Odsączyć, zmniejszyć ogień, ponownie umieścić w garnku pozostawić przez minutę na małym ogniu, aby usunąć wilgoć.

Lekko ostudzić, następnie obrać i rozgnieść na purée w dużej misce. Dodać gałkę muszkatołową, jajka i łyżeczkę soli, a następnie przesianą mąkę. Dłońmi delikatnie wymieszać na miękkie ciasto, dodając nieco więcej mąki, gdyby ciasto było zbyt lepkie. Ważne by nie wyrabiać ciasta zbyt mocno, bo kopytka będą twarde. Wyłożyć je na posypaną mąką stolnicę i oprószyć dłonie mąką. Oddzielić fragment ciasta i rozwałkować na prostokąt o grubości 2 cm. Ostrym nożem pociąć na paski szerokości 2 cm, a potem pokroić paski na kawałki o długości 2 cm. Ułożyć kopytka na posypanej mąką tacy. Tak samo postąpić z resztą ciasta. Przykryć kopytka ściereczką i odstawić na 2–3 godziny. Gotować kopytka w 2 porcjach, wkładając je do dużego rondla wrzącej osolonej wody. Kiedy wypłyną na powierzchnię (30–60 sekund), wyjąć łyżką cedzakową. Wymieszać z gorącym sosem na głębokiej patelni. Podawać od razu z parmezanem i oregano.