Włosi mają swój odpowiednik polskich pierogów. Są to przepyszne ravioli, czyli makaron z farszem. Dziś podajemy przepis na wegetariańską wersję tego włoskiego dania: ze szpinakiem i gorgonzolą!
składniki:
- 300 g mąki
- 3 jajka
- 1-2 łyżki oliwy
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 120 g gorgonzoli
- 3 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- parmezan
- składniki na sos: 5 łyżek masła, 3 łyżki oliwy, szczypta gałki muszkatołowej
przyrządzanie:
1. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy jajka, oliwę i zagniatamy ciasto.
2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy do zarumienia posiekany czosnek.. Dodajemy pieprz, gałkę muszkatołową i liście szpinaku. Całość dusimy na patelni ok. 10 minut. Dodajemy gorgonzolę i dokładnie mieszamy.
3. Gotowe ciasto na ravioli wałkujemy i wycinamy kształt kwadratów lub kółek. Nakładamy farsz i sklejamy.
4. Gotowe ravioli wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 3-4 minuty. Polewamy przygotowanym z masła i oliwy sosem oraz posypujemy parmezanem.