Wołowina duszona plus marchewka z groszkiem to pomysł na smaczny i sycący obiad!
składniki:
- 500g wołowiny (lub jagnięciny)
- 2-3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 5-7 ziarenek czarnego pieprzu
- 4 marchewki
- 1,5 szklanki mrożonego groszku
- puszka krojonych pomidorów (400g)
- przecier pomidorowy (300ml)
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- sól
- natka pietruszki
- oliwa do smażenia
przyrządzanie:
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej mięso z posiekaną cebulą i rozgniecionym czosnkiem. Smażyć do czasu, aż mięso się przyrumieni. Dodać ziele angielskie i pieprz, zalać niewielką ilością wrzątku, tak aby zakrył mięso i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Dodać marchewkę pokrojona w plasterki, pomidory z puszki i przecier pomidorowy, doprawić solą, dokładnie wymieszać i dusić przez kolejne 30-45 minut lub do czasu aż mięso i marchewka będą miękkie, zamieszać od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodać groszek, delikatnie wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut z uchyloną pokrywką, aby sos zgęstniał. Podawać przybrane natką pietruszki z ryżem lub chlebkiem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















