Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Oczyszczanie organizmu z toksyn: domowe sposoby na 3-dniowy detoks

Oczyszczanie organizmu z toksyn: domowe sposoby na 3-dniowy detoks

Jak przygotować wyśmienite ciasta wielkanocne?

Jak przygotować wyśmienite ciasta wielkanocne?

Fartuchy kucharskie i odzież gastronomiczna – zamów przez Internet

Fartuchy kucharskie i odzież gastronomiczna – zamów przez Internet

Przepisy na pyszne i oryginalne ciasta

Przepisy na pyszne i oryginalne ciasta

Do czego podawać wina słodkie?

Do czego podawać wina słodkie?

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Wyjątkowy sernik z rosą

Domowy sernik z rosą to prawdziwe arcydzieło! Spróbujcie sami.

składniki:

Składniki na kruchy spód

  • 250 g mąki pszennej krupczatki typ. 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • małe jajko
  • 2 żółtka jaj
  • 100 g masła

Składniki na masę serową

  • 1 kg twarogu z kubełka
  • 4 żółtka jaj
  • szklanka drobnego cukru
  • 2 budynie bez cukru - proszek (śmietankowe lub waniliowe) czyli 2 x 40 gramów
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki oleju

Składniki na bezową piankę

  • 6 białek jaj (pozostałe ze składników spodu i masy serowej)
  • szczypta soli
  • szklanka drobnego cukru

przyrządzanie:

Jak powstaje “rosa” w serniku z rosą?
Rosa powstaje, gdy masa serowa jest mokra i zawiera tłuszcz. Dlatego też musi być rzadka a w składzie powinien się znaleźć olej. Dodatkowo pianka bezowa “piecze” się w temperaturze 150 stopni nie dłużej niż 15 minut. Cukier się skrapla i (po wyjęciu sernika z pieca i odłożeniu go w chłodne miejsce) ucieka na zewnątrz tworząc kropelki wyglądające jak poranna rosa.

Jak zrobić ciasto kruche?
Wszystkie składniki na spód umieszczam w dużej, szerokiej misce i łączę ze sobą palcami. Chwile wyrabiam, by wszystkie składniki połączyły się w jednolitą, zwartą masę. Ciasto zawijam w torebkę foliową i odkładam do lodówki na 30 minut (najczęściej jednak wyrabiam je wieczorem, by rano zacząć już piec sernik). Pamiętaj o tym, by odłożyć dwa białka z jajek do osobnej miseczki – użyjesz ich do upicia pianki bezowej.

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia – u mnie blacha o wymiarach 25/38 cm. Kulę ciasta wyłóż na obsypany mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj na podłużny placek. Ciasto wyłóż na dno formy i uklepuj aż wypełni ono całe dno formy. Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Spód piecz 12 minut. Po tym czasie możesz wyjąć formę i od razu wylać masę serową oraz zmniejszyć moc piekarnika do 170 stopni.

Masa serowa do sernika:
Wszystkie składniki na masę serową umieść w misce. Nie obawiaj się dodawać aż 2 szklanki mleka (jeśli jednak Twój ser był bardzo rzadki możesz dodać 1,5 szklanki mleka). Masę serową miksuj minutę, tylko do ujednolicenia całości. Masa będzie dość rzadka. Białka z 4 jaj odłóż do miseczki z 2 białkami po cieście kruchym. Masę wylej na upieczony kruchy spód, wyrównaj powierzchnię i ponownie umieść formę w piekarniku. Tym razem na całą godzinę – temperatura 170 stopni. Cały czas pieczemy sernik – góra/dół. Na 10 minut przed końcem pieczenia zacznij szykować bezową piankę.

Jak zrobić bezę do sernika:
Sześć białek jaj (dwa z jaj od ciasta kruchego, oraz cztery po masie serowej) umieść w sporej, najlepiej szklanej misce. Pamiętaj o tym, że do białek nie może się dostać żółtko.. nawet odrobina. Do białek dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Jeśli używasz winianu potasu, możesz go dodać, ale dopiero po około 1 minucie ubijania.

Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.

Po godzinie pieczenia sernika uchyl drzwi pieca i ostrożnie wyjmij blachę na zabezpieczony blat. Temperaturę w piecu zmniejsz do 150 stopni. Na masę serową (może Ci się wydawać, ze jest niedopieczona i miękka) zacznij wykładać sztywną pianę bezową. Szybko i sprawnie wyrównaj powierzchnię. Postaraj się wypełnić wszystkie szczeliny. Możesz wykonać jeszcze wzorek na piance np. używając szpatułki z falami do zdobienia tortów. Jak najszybciej ponownie umieść sernik w piekarniku. Temperatura 150 stopni – 15 minut pieczenia. Po tym czasie od razu wyjmij formę z pieca i odłóż w chłodne miejsce – nawet na podłogę.

Kropelki rosy pojawiają się na powierzchni pianki bezowej już po 20-30 minutach od wyjęcia z pieca. Po 40-50 minutach będą już wszystkie.