Pyszne i lekkie danie z indyka.
składniki:
- duża pierś indycza
- 20 dag suszonych śliwek kalifornijskich
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka octu
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- łyżka posiekanej melisy
- 4 łyżki bułki tartej
- jajo
- 3 łyżki oleju
- 125 ml czerwonego wina
- odrobina śmietany
przyrządzanie:
- Pierś indyczą natnij w połowie, aby uzyskać jeden szeroki płat. natrzyj solą, pieprzem i musztardą, skrop octem.
- 2/3 śliwek posiekaj, wymieszaj z posiekaną drobno cebulą, czosnkiem, melisą i jajkiem.
- Farsz wyłóż na płat mięsa, zawiń i zwiąż nitką. Przełóż do foliowego rękawa do pieczenia, dodaj olej i wodę oraz resztę śliwek. Piecz ok. 1 godz. i 15 min w 200 stopniach C.
- Gotową pieczeń przełóż na półmisek. Powstały podczas pieczenia sos ze śliwek zlej do garnuszka, dodaj wino, zagotuj, po czym przetrzyj (zmiksuj blenderem) na gładką masę.
- Zabiel śmietaną.