Jest to wykwintne ciasto. Jego wykwintność tkwi we wspaniałym połączeniu smaków maku, kremu jajecznego, alkoholu i delikatnych biszkoptów. Jednocześnie jest dość proste i szybkie w wykonaniu.
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maku
- 6 jajek
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki mąki
- 20 dag masła lub margaryny
- 1 opakowanie długich biszkoptów (duże)
- 1 kieliszek wódki lub innego alkoholu, polewa czekoladowa.
Przygotowanie:
Białka ubić z 1/2 szklanki cukru, wsypać mak i wiórki, wymieszać. Blachę natłuścić, wyłożyć bezę i piec 30 minut w 180 stopniach.
W tym czasie przygotować krem: 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem, z resztą mleka wymieszać żółtka i mąkę, wlać do wrzącego mleka, gotować aż masa zgęstnieje. Zimną masę utrzeć z masłem i wyłożyć na bezę. Na masie ułożyć biszkopty. Skropić je wódką wymieszaną z wodą. Polać polewą.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













