Jest to wykwintne ciasto. Jego wykwintność tkwi we wspaniałym połączeniu smaków maku, kremu jajecznego, alkoholu i delikatnych biszkoptów. Jednocześnie jest dość proste i szybkie w wykonaniu.
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maku
- 6 jajek
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki mąki
- 20 dag masła lub margaryny
- 1 opakowanie długich biszkoptów (duże)
- 1 kieliszek wódki lub innego alkoholu, polewa czekoladowa.
Przygotowanie:
Białka ubić z 1/2 szklanki cukru, wsypać mak i wiórki, wymieszać. Blachę natłuścić, wyłożyć bezę i piec 30 minut w 180 stopniach.
W tym czasie przygotować krem: 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem, z resztą mleka wymieszać żółtka i mąkę, wlać do wrzącego mleka, gotować aż masa zgęstnieje. Zimną masę utrzeć z masłem i wyłożyć na bezę. Na masie ułożyć biszkopty. Skropić je wódką wymieszaną z wodą. Polać polewą.