Czekoladoholicy! Mamy dla Was świetną informację! Przedstawiamy najprostszy, najlepszy i niezwykle uzależniający mus czekoladowy. Niebo w gębie.
składniki:
- 300 g śmietany kremówki
- 200 g czekolady gorzkiej lub innej (2 tabliczki)
- 2 żółtka
- 5–6 łyżeczek cukru
- dżem wiśniowy
- kostka białej czekolady do dekoracji
przyrządzanie:
Czekoladę przekładam do miski, a miskę stawiam nad garnkiem z gotującą się wodą i zostawiam, by czekolada się roztopiła. W tym czasie mieszam żółtka z cukrem na kogel.
Śmietanę ubijam na półsztywno, dodaję kogel na niskich obrotach.
A także czekoladę roztopioną i lekko przestudzoną. Mieszam delikatnie i chowam na godzinę do lodówki. Przelewam do pucharków, aby uformować kształt.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe