Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Wytrawne naleśniki z pieczarkami & serem

Naleśniki wcale nie muszą być zawsze przygotowywane na słodko. Ciasto naleśnikowe świetnie współgra także z wytrawnym farszem. Jeden z najprostszych i najsmaczniejszych to taki z pieczarkami i żółtym serem. Przekonajcie się sami, jak te proste danie smakuje. Będziecie zaskoczeni. Dodajcie sałatkę ze świeżych warzyw i obiad gotowy. 

składniki:

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • mleko 2% 2 szklanki
  • jajka 3 szt.
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól pół łyżeczki
  • olej 1 łyżka
  • pieczarki 500 dag
  • kostka sera żółtego 500 dag
  • średnie cebule 2 szt.
  • bułka tarta 3 łyżki
  • natka pietruszki 2 łyżki
  • ketchup
  • pieprz czarny
  • sól
  • olej do smażenia

przyrządzanie:

  1. PRZYGOTOWANIE CIASTA

    Mąkę, mleko, 2 jajka, cukier, sól połączyć i dokładnie wymieszać. Dodać jedną łyżkę oleju. Odstawić ciasto na 10 minut. Usmażyć naleśniki (powinno wyjść ok. 10 szt.). Naleśniki przysmażamy delikatnie.

  2. PRZYGOTOWANIE FARSZU
    Pieczarki pokroić w drobną kostkę, dusić na jednej łyżce oleju, aż do wyparowania wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dołożyć do pieczarek. Dusić razem z pieczarkami ok. 5 minut. Dodać posiekaną pietruszkę. Odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu farszu dodać jedno jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Wszystko razem dobrze wymieszać.
  3.  SMAŻENIE

Na usmażony naleśnik nakładać 2 łyżki farszu i zawinąć w rulonik. Następnie naleśnik obsmażamy z obu stron na złoty kolor. Nakładamy naleśnik na talerz, posypujemy tartym żółtym serem.