Naleśniki wcale nie muszą być zawsze przygotowywane na słodko. Ciasto naleśnikowe świetnie współgra także z wytrawnym farszem. Jeden z najprostszych i najsmaczniejszych to taki z pieczarkami i żółtym serem. Przekonajcie się sami, jak te proste danie smakuje. Będziecie zaskoczeni. Dodajcie sałatkę ze świeżych warzyw i obiad gotowy.
składniki:
- mąka pszenna 2 szklanki
- mleko 2% 2 szklanki
- jajka 3 szt.
- cukier 1 łyżeczka
- sól pół łyżeczki
- olej 1 łyżka
- pieczarki 500 dag
- kostka sera żółtego 500 dag
- średnie cebule 2 szt.
- bułka tarta 3 łyżki
- natka pietruszki 2 łyżki
- ketchup
- pieprz czarny
- sól
- olej do smażenia
przyrządzanie:
- PRZYGOTOWANIE CIASTA
Mąkę, mleko, 2 jajka, cukier, sól połączyć i dokładnie wymieszać. Dodać jedną łyżkę oleju. Odstawić ciasto na 10 minut. Usmażyć naleśniki (powinno wyjść ok. 10 szt.). Naleśniki przysmażamy delikatnie.
- PRZYGOTOWANIE FARSZU
Pieczarki pokroić w drobną kostkę, dusić na jednej łyżce oleju, aż do wyparowania wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dołożyć do pieczarek. Dusić razem z pieczarkami ok. 5 minut. Dodać posiekaną pietruszkę. Odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu farszu dodać jedno jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Wszystko razem dobrze wymieszać. - SMAŻENIE
Na usmażony naleśnik nakładać 2 łyżki farszu i zawinąć w rulonik. Następnie naleśnik obsmażamy z obu stron na złoty kolor. Nakładamy naleśnik na talerz, posypujemy tartym żółtym serem.