Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Zamiast chleba: chrupiąca focaccia

Focaccia to rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa. Urzeka chrupkością i bogactwem przypraw. We Włoszech jadana jako przekąska przed daniem głównym lub na śniadanie. Idealna do różnego rodzaju past, oliwek, pomidorów. Sprawdź jak ją przyrządzić.   tomato-salad-673248_640  

składniki:
Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 600 g mąki pszennej
  • świeże drożdże
  • 500 ml wody ciepłej
  • 100ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
oraz:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • świeży rozmaryn

przyrządzanie:

  1. Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto drożdżowe: mąkę, drożdże, wodę, oliwę i przyprawy. Ugniatamy ciasto.
  2. Do drugiej miski wlewamy łyżeczkę oliwy i przekładamy ugniecione ciasto. Przykrywamy je wilgotną ściereczką i czekamy około 2 godzin, aż urośnie.
  3. Po dwóch godzinach, gotowe ciasto przekładamy na blachę opruszoną mąką.
  4. Opuszkami palców robimy w cieście małe wgłębienia. Polewamy ciasto mieszanką oliwy z wodą. Posypujemy rozmarynem i solą. Możemy posypać także parmezanem.
  5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25min. w temperaturze 225°C na złoty kolor.

 

ZOBACZ TEŻ: PATATAS BRAVAS