Focaccia to rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa. Urzeka chrupkością i bogactwem przypraw. We Włoszech jadana jako przekąska przed daniem głównym lub na śniadanie. Idealna do różnego rodzaju past, oliwek, pomidorów. Sprawdź jak ją przyrządzić.
składniki:
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 600 g mąki pszennej
- świeże drożdże
- 500 ml wody ciepłej
- 100ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
- świeży rozmaryn
przyrządzanie:
- Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto drożdżowe: mąkę, drożdże, wodę, oliwę i przyprawy. Ugniatamy ciasto.
- Do drugiej miski wlewamy łyżeczkę oliwy i przekładamy ugniecione ciasto. Przykrywamy je wilgotną ściereczką i czekamy około 2 godzin, aż urośnie.
- Po dwóch godzinach, gotowe ciasto przekładamy na blachę opruszoną mąką.
- Opuszkami palców robimy w cieście małe wgłębienia. Polewamy ciasto mieszanką oliwy z wodą. Posypujemy rozmarynem i solą. Możemy posypać także parmezanem.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25min. w temperaturze 225°C na złoty kolor.
ZOBACZ TEŻ: PATATAS BRAVAS