Dla miłośników zapiekanek mamy kolejny przepis. Oto pyszne połączenie makaronu z sosem pomidorowym.
[caption id="attachment_198290" align="aligncenter" width="1000"] Pasta bake with whole wheat penne, tomatoes and mozarella[/caption]składniki:
- makaron rurki (ilość wg uznania)
- 4 pomidory
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 30 dkg żółtego sera
- bazylia
- sól
- pieprz
- olej
przyrządzanie:
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Ser ścieramy na tarku o grubych oczkach.Cebule i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy. Pomidory, zeszklona cebulę i czosnek wrzucamy do blendera i miksujemy. Przyprawiamy bazylią, solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy: 1/2 makaronu, 1/2 sosu, 1/2 startego żółtego sera, 1/2 makarony, 1/2 sosu i posypujemy resztą sera. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 20 min do zarumienienia sera.