Proste dania są najlepsze. Nie wymagają dużo pracy i skomplikowanych składników. Uwielbiamy zasadę - gotujemy to, na co mamy składniki. I właśnie za to kochamy zapiekanki.
składniki:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki,
- 3,5 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki smażonych pieczarek
- pomidorki koktajlowe
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/3 szklanki startego sera gouda,
- szczypta startej gałki muszkatołowej,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryczki w proszku
- szczypta cayenne,
- opakowanie makaronu 'penne'
przyrządzanie:
Na średnim ogniu roztop masło. Dodaj mąkę. Gotuj przez trzy minuty.
Następnie powoli dolewaj mleko. Ciągle mieszaj.
Dodaj sól, ser, gałkę muszkatołową, papryczkę i cayenne. Duś na wolnym ogniu często mieszając. Gotuj przez 5 minut. Zdejmij z ognia.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dokładnie odcedź.
Wrzuć makaron do dużej miski. Wlej zrobiony sos i większość sera. Dodaj podsmażone pieczarki. Dokładnie wymieszaj.
Natłuść naczynie żaroodporne. Włóż do niego wymieszany makaron.
Posyp całość pozostałym serem i ułóż pomidorki.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Smacznego.