Lekka zapiekanka dietetyczna z gruszkami, jabłkami i ryżem.
składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 2 żółtka
- 2 szklanki mleka
- łyżka masła
- cukier (do smaku)
- 1 kg jabłek
- cynamon
- tłuszcz do formy
- Do dekoracji:
- 2 białka
- 1/2 szklanki cukru
- cynamon
przyrządzanie:
- Ryż gotować 5 minut z dodatkiem szklanki wody.
- Wlać mleko, dalej gotować, aż mleko się wygotuje. Cały czas mieszać.
- Do ugotowanego ryżu dodać żółtka, masło i cukier do smaku.
- Jabłka i gruszki obrać, zetrzeć na tarce.
- Do wysmarowanej formy wyłożyć ryż i gruszki i jabłka doprawione cukrem oraz cynamonem.
- Ubić pianę, dodać cukier oraz cynamon, wyłożyć na gruszki i jabłka.
- Wstawić do piekarnika, piec około 45-50 minut.