Sycąca zapiekanka z ananasem bez dodatku mięsa. Proste danie, idealne dla wegetarian. Zapraszamy do wypróbowania. Nas uwiodła!
składniki:
- porcja makaronu około 500 g,
- 2 ziemniaki,
- pomidorki koktajlowe,
- 1 puszka ananasa,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 cebula,
- 150 g sera żółtego,
- 150 ml śmietany 30%
- 3 jajka
- przyprawy
przyrządzanie:
1. Makaron gotuję w osolonej wodzie. ziemniaki również gotuję przez 7 minut.
2. Otwieram puszkę ananasa, usuwam sok.
3. Z kukurydzy odlewam wodę i dodaję do ananasa.
5. Cebule kroję.
6. W misce mieszam sok z ananasa ze śmietaną i jajkami. Dodaję sól i sporo pieprzu.
7. W naczyniu układamy makaron, kukurydzę, ananasa, cebulę, pomidory, ziemniaki, śmietanę z jajkami i mieszam.
8. Piecze w 200 stopniach, przykrywam pokrywką i piekę jakieś 30 minut. Gdy masa jajeczna się zetnie, posypuje wierzch startym żółtym serem, zapiekam bez przykrycia jakieś 5 minut i podaję na stół.